Alle schilderijen en overige kunst in museum Lammert Boerma zijn afkomstig van Lammert Boerma en Janke Steneker, de kunstenaars van museum Lammert Boerma.

Hier vind u informatie over beeldend kunstenaar Lammert Boerma en beeldend kunstenares Janke Steneker.

Lammert Boerma ( soorten kunst ; schilderijen, beeldenkunst, fotografische kunst en architectuur) :

Lammert Boerma is geboren en getogen in Borgercompagnie ( Groningen) in 1948, de boerderij waar hij ter wereld kwam stond 300 meter van zijn woning en is helaas afgebrand. Zijn vader had en boerderij maar Lammert was niet van plan boer te worden. Lammert zat in zijn jonge jaren vaak te sleutelen met bromfietsen. Vanuit deze voorliefde met de techniek besloot hij na de Mulo de MTS te gaan doen en een technisch beroep te kiezen. In militaire dienst was hij gedurende anderhalf jaar tank monteur, toen kreeg hij een baan als tekenaar/constructeur op een machinefabriek in Oude Pekela (eigenlijk had dit ook al lichtelijk met kunst te maken). Na vier jaar op de fabriek te hebben gewerkt probeerde hij het schilderen en het werken op de fabriek te combineren, tot diep in de nacht schilderijen maken en dan weer naar de fabriek gaan, dit heeft hij drie jaar volgehouden maar de kunst had zijn wortels diep geslagen. Het was een onmogelijke combinatie op de fabriek te werken en schilderijen te maken en Lammert besloot daarom ontslag te nemen en zich volledig op de kunst te gaan storten als kunstenaar ( vooral schilder). Aanleiding van het schilderen,fotograferen en beeldhouwkunst waar Lammert zich mee bezig ging houden rond zijn 24ste was een kostbaar plaatwerk van Salvatore Dali, de Spaanse fantastische realist die een wereld van speelse vormen en soms angstige droomsituaties oproept middels schilderijen met een meesterlijke fijnschildertechniek, hij heeft naar Lammerts mening geweldige kunst geproduceerd.

Lammert is een autodidact en leerde het schilderen uit boeken. Als hij niet schildert maakt hij beelden van polyester, gips en staal of ontwerpt meubels. Boerma toonde zijn schilderijen en overige kunst vroeger in binnen- en buitenland, nu toont hij zijn werk eigenlijk alleen nog maar in museum Lammert Boerma.

Janke Steneker ( soorten kunst ; schilderijen) :

Janke Steneker is op 8 februari 1953 geboren en woont en werkt ook bij museum Boerma, zij is tevens kunstenaar.  Janke's kunst wordt ge-uit middels abstracte schilderijen vooral maar ze heeft ook enkele surrealistische schilderijen gemaakt. Haar schilderijen zijn ook in het tabje galerie te zien.

De kunstenaar Lammert Boerma op de bank in de zogenaamde roze kamer.

 Voor kunstwerken ( vooral schilderijen) van Lammert en/of Janke kunt u bij het tabje galerie kijken.

 

Hier een klein overzicht van tentoonstellingen met Lammert in het verleden:

  • 1985, ' Lammert Boerma exposeert schilderijen' Huja Art Gallery, Eindhoven ' Lammert Boerma' Galerie in der Goldschmiede, Norden ( voormalig BRD). ' Tegenstellingen', De Tippe, Vledder.
  • 1988, ' L. Dornumer Kunsttage' Schloss im Dornum (voormalig BRD). ' De Afstandelijken', Galerie de Lawei, Drachten. ' Stadia' Dilemma, Conflikt, Confrontatie, Sublimatie', Galerie Nooitgedacht, Tripscompagnie.
  • 1989, 'Dekandente Tendensen', Galerie elf in cafe Oktober, Bielefeld ( voormalig BRD) Vorpal Galery, New York (VS).
  • enzovoorts.